25 Eylül 2014 Perşembe


GENÇ YOKSULLUĞU

17.09.2014



Türkiye’de sosyo-ekonomik açıdan gençlerin durumu… “Genç yoksulluğu” olgusu… Genç yoksulluğu, etkilenen kesimler dışında ülkenin sosyo-ekonomik durumunu kısa ve uzun vadelerde nasıl etkiler? Türkiye'de genç yoksulluğu sorununu yaratan ve yoksulluğu ağılaştıran nedenler... 
Genç yoksulluğu ile mücadeleye yönelik çözümler... 




Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden Süheyla Erikli ve Okan Güray BÜLBÜL konuyla ilgili ayrıntıları dinleyicilerimizle paylaştılar.




SÜHEYLA ERİKLİ
"Gençlik dönemi gerek birey açısından gerekse toplumlar açısından dönüşümün gerçekleştiği bir dönemi ifade etmektedir. Bu nedenle gençlik döneminde birey kendisi için ne kadar yatırım yaparsa gelecekte o kadar kaliteli ve refah bir hayat sürecektir. Diğer yandan ülkeler geleceğin mimarı olan gençlere yönelik ne kadar politika üretir ve uygularsa ekonomik ve sosyal kalkınma konusunda o denli başarılı olunur, özellikle Türkiye gibi genç nüfusun yoğunlukta olduğu ülkelerde. Bu noktada gelecekte ülkelerin hangi gelişmişlik aşamasında olacakları konusunda gençlik verileri önem ipuçları sağlayabilir. İçinde bulunduğumuz zaman dilimi "demografik fırsat penceresi" dönemine karşılık gelmektedir. 2000-2025 yıllarını kapsayan bu dönem toplam nüfus içerisinde çalışabilir nüfusun en yüksek oranda olduğu dönemdir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından 2008 yılında yayımlanan İnsani Gelişme Raporu’na göre 2023 yılında Türkiye nüfusunun yaklaşık %70’i çalışma çağında olacak ve azalan bir hızla da olsa, ülkenin çalışma çağındaki nüfusu 2040 yılına kadar artmaya devam edecektir. Rapora göre böyle bir olgu tarihte ancak bir kez rastlanan bir fırsattır. Bu fırsat kötü yönetilirse gelecekte işsizlik, yoksulluk ve sosyal huzursuzluk baş gösterebilir. İstihdam açısından bakıldığında Türkiye nüfusunun eğitim düzeyi yükseltilemez ve iş gücü piyasasının gerektirdiği beceriler kazandırılmazsa fırsat penceresi kolaylıkla işsizlik ve yoksulluk kabusuna dönüşebilir.
     Peki mevcut veriler bize gençler için olumlu bir tablo sunuyor mu ya da genç nüfusu fırsata dönüştürme konusunda umut veriyor mu?"
                                                                                                                                            












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder